Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. We houden steeds meer rekening met het milieu, ook als het gaat om wonen. Zo hoor je steeds meer over duurzaam verwarmen. Eén van de mogelijkheden om duurzaam te verwarmen is met behulp van een warmtepomp. Maar hoe werkt dat? Wat zijn de voordelen? En wat levert het op? We vertellen het in dit artikel.
Hoe werkt een warmtepomp?
We kennen allemaal de cv-ketel, die aardgas gebruikt om je woning te verwarmen en te voorzien van warm water. Een warmtepomp maakt geen gebruik van aardgas, maar haalt ‘gratis’ energie uit de buitenlucht, ventilatielucht of de bodem (grondwater of aarde). In de warmtepomp circuleert een speciale vloeistof (koudemiddel) door een compressor, een condensor, een expansieventiel en een verdamper. En zo wordt de warmte omgezet in bruikbare energie voor het verwarmen of koelen van je woning en het verwarmen van tapwater.
De voordelen van een warmtepomp
Eén van de grootste voordelen van een warmtepomp is de besparing op energiekosten. Een warmtepomp maakt gebruik van ‘gratis’ energie en heeft alleen een beperkte hoeveelheid stroom nodig voor de compressor. Daarmee kan een hoog rendement gehaald worden. Daarnaast is een warmtepomp zeer milieuvriendelijk, doordat deze zorgt voor minder CO2-uitstoot dan een traditionele op gas gestookte cv-ketel.
Koelen is ook mogelijk
Wat veel mensen niet weten, is dat veel warmtepompen ook kunnen koelen! De zomers in Nederland kunnen heet zijn en dan kan die verkoeling in huis lekker zijn. De manier waarop dit werkt is afhankelijk van het type warmtepomp. Zo kan deze de werking van de warmtepomp omdraaien of koelt deze het water vanuit de bodembron af en laat het door de vloerverwarming stromen.
Is je woning geschikt?
Nu weet je hoe een warmtepomp werkt en wat de voordelen zijn, maar is je woning wel geschikt voor een warmtepomp? Een warmtepomp is vaker mogelijk dan gedacht. Of je woning geschikt is, is afhankelijk van meerdere factoren zoals de isolatie van je woning, het bouwjaar, het aanwezige verwarmingssysteem en mogelijk het ventilatiesysteem. Een installateur kan het beste adviseren of je woning geschikt is en hoe je het beste rendement haalt met een warmtepomp.