De binnendeuren in jouw woning lijken in eerste instantie behoorlijk utilitair en oninteressant, maar ze kunnen wel degelijk een integraal onderdeel van de inrichting van een kamer zijn. Er zijn tegenwoordig veel stijlen en soorten binnendeuren beschikbaar, dus zorg ervoor dat je goed nadenkt over wat voor binnendeuren je koopt bij het bouwen van een nieuw huis of het verbouwen van jouw bestaande.

Hieronder vind je nuttige informatie over wat je moet weten bij het kiezen van binnendeuren voor je huis.

De houten deur constructie

Er zijn drie soorten houten binnendeuren, namelijk uitvoeringen van massief hout, met een massieve kern en een holle kern. De massief houten deuren zijn de duurste optie, maar ze zien er geweldig uit en verstrekken het aangename gevoel dat met kwaliteit geassocieerd wordt. Ze gaan ook lang mee, bieden een uitstekende warmte- en geluidsisolatie en kunnen zelfs de waarde van je huis verhogen.

Massieve kerndeuren bestaan uit een buitenkant van een massieve houten plaat (zoals multiplex) op een frame dat met houtvezels is gevuld. Ze behalen vaak een betere brandclassificaties dan de holle kerndeuren en liggen door hun gewicht ook beter in de hand. Ze bieden een vergelijkbaar uiterlijk en niveau van warmte- en geluidsisolatie als de massief houten deuren, maar dit tegen veel lagere aanschafkosten.

Als de warmte- en vochtigheidsniveaus in jouw huis echter behoorlijk fluctueren, dan zijn massief houten deuren of massieve kerndeuren geen goed idee. Dit voortdurend uitzetten en samentrekken van hout kan immers tot het kromtrekken van een deur leiden.

In dit soort situaties zijn holle kerndeuren de betere oplossing. Ze kunnen beter met temperatuur en vochtigheid schommelingen omgaan en zijn ook nog eens de goedkoopste optie. Ze zijn niet helemaal hol, daar er een kartonnen honingraat tussen de multiplex buitenpanelen is ingeklemd. Ze liggen licht in de hand, bieden minder isolatie en kunnen bovendien vlot beschadigd raken als ze met een zwaar voorwerp worden geraakt.

Het houtmateriaal van de deur

Klassieke houtsoorten zoals eiken, grenen en walnoot zijn absoluut tijdloos en passen goed bij zowel moderne als traditionele huizen. Licht getinte of witte deuren geven een strakke en minimalistische uitstraling, waardoor ze ideaal voor de moderne woonruimtes zijn.

De aangeboden binnendeuren kunnen afgewerkt, voorbewerkt of onafgewerkt worden aangeschaft. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. De afgewerkte deuren zijn al van een laklaag of verftint voorzien en worden daardoor beschermd. Deze deuren zijn direct klaar voor gebruik.

De voorbewerkte deuren zijn al van een laag grondverf of primer voorzien, zodat jij ze enkel nog in de door jou uitgekozen kleur hoeft te verven, beitsen of vernissen. Deze deuren moeten nog wel eerst geschuurd en gelakt worden, voordat jij ze verder kunt behandelen of verven.

De geheel onafgewerkte deuren zijn absoluut het goedkoopst, maar hebben nog geen primer en zijn dus nog niet voorbereid om ze te kunnen verven.

De deurstijl van jouw binnendeuren

Is jouw interieur modern of traditioneel? De glazen flush deuren zijn strak en minimalistisch van stijl en daarom extra geschikt voor de moderne interieurs. Paneeldeuren voegen daarentegen meer diepte en dimensie toe die een traditionele inrichting beter aanvult.

Als jouw huis weinig ruimte en natuurlijk licht heeft, dan kunnen deuren met glazen panelen jou helpen om een ​​helderdere en ruimere omgeving te creëren. Een andere optie is om een ​​spiegel aan de deur te monteren, iets waarvoor een flush deur meer geschikt is.

De kozijnen, plinten en sierlijsten

Wanneer jij jouw nieuwe binnendeuren selecteert, dan zou je ook willen overwegen om de daarbij behorende deurkozijnen, sierlijsten en plinten op elkaar af te stemmen. Deze zijn er veelal in dezelfde materialen, constructies en afwerkingen als de binnendeuren beschikbaar. De stijlen variëren op basis van hun afgeschuinde of afgeronde hoeken.

Begin jouw interieurstyling bij jouw binnendeuren

Een geweldige interieurstyling is gebaseerd op het creëren van een consistent thema in de gemaakte materiaal- en kleurkeuzes. Dit is iets wat bij de binnendeuren zou moeten beginnen. Want als jij die deuren als de omslag van je stijlverhaal ziet, dan moet je ervoor zorgen dat deze in elk detail wordt weergegeven.

De deurkozijnen, schilderijlijsten en plinten bieden allemaal mogelijkheden om meer textuur aan jouw huis toe te voegen. Dit door het gebruik van speciaal uitgezochte profielen. Kies bij dit alles het liefst de beste kwaliteit die jij jezelf kunt veroorloven. Dan kan je hier zo het langst plezier aan beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *