LED lampen zijn er in verschillende soorten en maten en hebben de afgelopen jaren sterk aan populariteit gewonnen vanwege hun energiezuinigheid en lange levensduur. Er zijn LED lampen die ontworpen zijn als vervanging voor traditionele gloeilampen en halogeenlampen, maar er zijn ook speciale LED-lampen voor specifieke toepassingen zoals spotverlichting, sfeerverlichting, tuinverlichting en meer. Daarnaast zijn er LED lampen die kunnen worden gedimd en lampen die gekleurde verlichting bieden voor decoratieve doeleinden. Het is belangrijk om bij het kiezen van LED lampen rekening te houden met de gewenste helderheid, kleurtemperatuur en fitting, zodat u de juiste lamp voor uw toepassing kunt vinden. Ook kun je kiezen voor slimme verlichting met een 3 standen LED lamp. 

LED is energiezuinig

Het gebruik van een 3 standen LED lamp biedt verschillende voordelen, zoals energiebesparing en een langere levensduur. Omdat LED lampen minder energie verbruiken dan traditionele lampen, kunt u op uw energierekening besparen. Daarnaast gaan LED lampen veel langer mee dan traditionele lampen, waardoor u ze minder vaak hoeft te vervangen. Deze voordelen spelen niet alleen bij 3 standen LED lampen, maar ook bij andere type LED. Wanneer je helemaal wilt besparen en duurzame verlichting wilt kun je het beste eens kijken naar slimme lampen. Meer informatie over slimme verlichting kun je vinden op deze website.

De lamp fittingen die we in Nederland gebruiken

Wanneer je een nieuwe lichtbron wilt kopen is het belangrijk om te weten welke lichtbron je moet hebben. Dit bepaal je aan de hand van de fitting. De fitting is het contact gedeelte tussen de lamp en het stroompunt. In Nederland maken veelal gebruik van 3 soorten fitting, namelijk E27, E14 en GU10. De lampen met dit soort fittingen zijn ook verkrijgbaar als 3 standen LED lamp. Zo kun je ze in 3 stappen dimmen en naar wens feller laten branden. Een GU10 lamp met standen is het meest populair.

GU10 lamp met 3 standen

Een GU10 lamp met 3 standen is een type lamp dat in staat is om drie verschillende helderheidsniveaus te leveren. Dit type lamp is voorzien van een ingebouwde schakelaar waarmee je tussen de verschillende helderheidsniveaus kunt schakelen. Bij een GU10 lamp met 3 standen kan de lichtopbrengst worden aangepast aan je behoeften en voorkeuren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een hogere helderheid als je extra licht nodig heeft om te werken of te lezen, terwijl je een lagere helderheid kunt gebruiken voor een meer ontspannen sfeer. Niet alle GU10 lampen zijn standaard voorzien van deze functie. Om door de niveaus te wisselen heb je niet meer nodig dan een standaard lichtschakelaar. Door het aan/uit schakelen van de 3 standen GU10 lamp blader je door de helderheid heen.

Houd rekening met kleurtemperaturen

Kleurtemperaturen verwijzen naar de kleur van het licht dat wordt uitgestraald door een lichtbron, zoals een lamp. De kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin (K) en beschrijft de tint van het licht, van warm tot koel. Bij hogere kleurtemperaturen wordt het licht meer blauwachtig, terwijl lagere kleurtemperaturen meer roodachtig licht produceren. Warmwit licht heeft bijvoorbeeld een lagere kleurtemperatuur van ongeveer 2700K, terwijl koelwit licht een hogere kleurtemperatuur van ongeveer 4000K of hoger kan hebben. De meest gebruikte kleurtemperatuur voor een standaard LED lamp is 2700K. Vergelijkbaar met een traditionele gloeilamp.

De kleurtemperatuur kan een belangrijke rol spelen bij het creëren van de juiste sfeer in verschillende omgevingen. Bijvoorbeeld, een warmere kleurtemperatuur kan een gezellige sfeer creëren in een woonkamer, terwijl een koelere kleurtemperatuur meer geschikt kan zijn voor een kantooromgeving waar helder en alert licht gewenst is. Ook 3 standen LED lampen zijn verkrijgbaar met verschillende kleurtemperaturen. 

3 Standen filament lamp

Een filamentlamp is van oorsprong een type gloeilamp dat licht produceert door middel van een gloeidraad die wordt verwarmd door een elektrische stroom. De gloeidraad is meestal gemaakt van wolfraam of een andere metaallegering die een hoog smeltpunt heeft en langdurig weerstand biedt tegen verdamping. De draad wordt verhit door elektrische stroom en geeft licht af als gevolg van de hoge temperatuur. Tegenwoordig worden filament lampen echter gemaakt met LED technologie, maar zijn nog steeds prachtig om te zien. Bij een filament lamp is de glazen behuizing altijd helder om de “gloeidraad” te kunnen zien. Ook filament lampen zijn tegenwoordig als 3 standen lamp verkrijgbaar. Zo combineer je de luxe van het dimmen met de pracht van de lamp.

Een stap verder met slimme verlichting

Hoewel 3 standen LED lampen al geweldig zijn om te bieden kun je nog een stap verder gaan met slimme verlichting. Er zijn tal van merken verkrijgbaar, maar niks functioneert zo goed als Philips hue. De slimme lampen kun je naar wens dimmen en dit gebeurt niet in 3 stappen, maar traploos. In verhouding is slimme verlichting wel vele malen duurder dan een normale of 3 standen LED lamp, maar je krijgt er wel veel voor terug. Op deze pagina vind je verschillende Philips hue aanbiedingen die regelmatig geupdate worden. Zo koop je slimme lampen met korting en kun je het steeds verder uitbreiden.