Steeds meer mensen kiezen voor een zwarte keuken. Zo’n kookgelegenheid is namelijk een echte blikvanger en past helemaal bij de trends van nu. Maar hoe maak je zo’n keuken nu eigenlijk schoon? Op zwart zie je namelijk ieder vingertje en ieder pluisje. Een behoorlijke klus dus en het schoonmaken van de keukenruimte is voor veel mensen een klus waar tegenop gezien wordt. Toch kan ook het schoonmaken van een zwarte keuken een leuke huishoudelijke taak zijn. Er zijn namelijk allerlei handige tips en schoonmaakmiddelen waardoor je deze klus zo geklaard hebt. 

De lades en keukenkastjes

De lades en keukenkastjes van een zwarte keuken zijn ook zwart. En aangezien je deze dagelijks meerdere malen open en dicht doet bestaat de kans dat je hier al snel vlekken en plekken op krijgt. De lades en keukenkastjes van zo’n zwart gekleurde kookgelegenheid kun je het beste schoonmaken met een zachte katoenen doek en milde schoonmaakmiddelen. Let er bij het gebruik van schoonmaakmiddelen op dat je geen zuurhoudende middelen gebruikt. Deze kunnen namelijk uitbijten waardoor er binnen no time allerlei doffe plekken op je keuken ontstaan. Ook is het belangrijk dat je zuinig omgaat met het gebruik van water tijdens het schoonmaken. Het beste kun je het schoonmaken van de keukenruimte doen met behulp van een plantenspuit. Mocht er een hardnekkige vlek op je lades of keukenkastjes zitten, ga dan niet aan de slag met een stoomreiniger of schuurspons. Er zijn namelijk speciale witte sponsjes verkrijgbaar voor het schoonmaken van de keukenruimte. Deze laten geen krassen achter. 

Het werkblad van een zwarte keuken 

Op een zwarte keuken wordt vaak een natuursteen werkblad gemonteerd. Het schoonmaken van zo’n werkblad is zeker na verloop van tijd een tijdrovende klus. Je kunt een natuursteen werkblad goed schoonhouden met een scheutje afwasmiddel en wat handwarm water. Om ervoor te zorgen dat je hardnekkige vlekken gemakkelijk van zo’n werkblad kunt verwijderen, is het aan te raden om het blad regelmatig te behandelen met een onderhoudsmiddel. Hierdoor trekt vuil minder snel in het werkblad en is ook het schoonmaken van het werkblad binnen een handomdraai gedaan. Om ervoor te zorgen dat je natuursteen werkblad zo lang mogelijk mooi blijft, is het aan te raden om gebruik te maken van onderzetters en snijplanken. Zet dus nooit zomaar kokendhete pannen zonder onderzetter op het werkblad van je keuken. 

De gootsteen en de kranen

In een zwarte keuken wordt vaak gekozen voor zwarte kranen. Soms zelf voor een zwarte wasbak. Maar ook het schoonmaken van deze kranen en zo’n wasbak is vaak een heel karwei. Daarnaast trekt zwart meer kalk aan dan andere kleuren, waardoor de zwarte keukenkranen en de wasbak sneller vies worden. Toch is het heel gemakkelijk om deze kalkresten en ander vuil te verwijderen. Het enige wat je hoeft te doen is een mengsel maken van schoonmaakazijn en water. Laat dit mengsel vervolgens zo’n 5 tot 10 minuten intrekken. Wanneer je dan vervolgens de kranen en de gootsteen reinigt met een sopje zal je zien dat alle kalkresten verdwenen zijn. Het schoonmaken van een zwarte keuken hoeft dus niet heel ingewikkeld te zijn, als je maar weet hoe je het moet doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *