De geur in een woning is één van de eerste dingen die bezoekers aan je huis opmerken. Misschien herinner je nog wel een vreemde geur die jij ooit opmerkte toen je van een vakantie thuis kwam? Welnu, zo ruikt jouw huis altijd voor de personen die er niet in wonen. Dat komt omdat hoe langer jij aan bepaalde geuren blootgesteld wordt, hoe minder jij deze kunt opmerken. Dit wordt ook wel een sensorische aanpassing genoemd, of informeel: neusblindheid!

De geurtjes van het dagelijkse leven

Men zegt wel dat de echte geur van schoon helemaal geen geur is. Maar je huis laten ruiken alsof er niets qua geur aanwezig is, is bijna onmogelijk. Want tussen al het verkeer en de bezigheden van de kinderen, de huisdieren, eten koken plus gewoon het gehele dagelijkse leven, zul je ongetwijfeld met een bijzondere mix van verschillende geurtjes eindigen.

Laat je huis ook lekker ruiken

Het is echter heel belangrijk dat een huis lekker ruikt. Want dat zorgt ervoor dat jij je hier echt thuis voelt. Terwijl een huis dat ingericht is met design meubels maar wel stinkt behoorlijk afleidt en je beschaamd kan maken als jij in jouw huis vrienden en familie ontvangt. 

Gelukkig is je huis heel lekker te laten ruiken een prima haalbaar doel dat veelal al binnen een behoorlijk korte periode bereikt kan worden. Maar voordat je jouw woning via een aroma diffuser met etherische olie voor in huis probeert te parfumeren, is het belangrijk om allereerst de bronnen van de slechte geuren proberen te elimineren. De meest voorkomende boosdoeners zijn hierbij vuilnisbakken, badkamers, afvoeren en uiteraard de keuken.

De lucht in jouw huis zuiveren

Er zijn twee fijne manieren om de lucht in jouw huis snel te zuiveren. Luchtzuiverende kamerplanten zoals rozemarijn of munt bij jouw ramen zien er geweldig uit en filteren allerlei vervelende gifstoffen uit de binnenlucht.

Als alternatief bestaan er ook tal van geweldige luchtreinigers op de markt die vervelende allergenen, huisstofmijt en stinkende geuren uit de lucht kunnen filteren.

Reinig daarnaast ook alle zachte oppervlakken. Tapijten, sierkussens, stoffering, beddengoed en raambekleding zijn absoluut flinke magneten voor nare geuren. Reinig ze het liefst eenmaal per jaar met een goede stoomreiniger.

En heb je thuis een kamer die niet prettig ruikt, maar kun je de bron niet zo snel lokaliseren? Gooi dan de ramen ervan open en plaats een kom met witte azijn in het midden van deze kamer. Laat het een aantal uur staan en de azijn zal de stank dan direct opzuigen.

Voer fijne luchtjes jouw huis in

Er is een reden waarom al die aroma diffusers voor etherische oliën de laatste jaren zo in populariteit zijn gestegen. Want in tegenstelling tot een geurkaars die gevaarlijk kan zijn om in de buurt van kleine kinderen te laten branden, of een kamerspray die slechts een gerichte geur verspreidt, biedt een aroma diffuser gedurende de hele dag een bijzonder veilige plus continue geur.

Deze essentiële oliën worden met name uit planten gewonnen die in staat zijn vluchtige aromatische bestanddelen te produceren. Ze kunnen als je het wenst gecombineerd worden om zo heel complexe aroma profielen te creëren. Al die fijne geuren ervan kunnen jouw humeur en welzijn zonder meer op een natuurlijke wijze verbeteren.

Overal ter wereld verspreiden luxehotels vaak verschillende aroma’s rond de lobby, badkamers en gemeenschappelijke ruimtes en in de hotelkamers zelf. Dit creëert immers een unieke geurervaring of ‘geurreis’ terwijl jij je een weg door zo’n gebouw baant. Je zou deze techniek alsook simpel bij jou thuis toe kunnen passen.

Een paar druppels doet wonderen!

Voeg hiervoor gewoon een paar druppels ontspannende lavendelolie aan een aroma diffuser toe voor de ultieme chill-out sfeer. Of gebruik vanille of mandarijn. Dit zijn de geuren die snel heel aangenaam zullen aanvoelen.

Gebruik verder frisse geuren met citrustonen om te helpen bij het elimineren van ongewenste geuren in de keuken, omdat die een schone geur afgeven. En wat de badkamer betreft, is het belangrijk om hier met name lichte en frisse geuren te gebruiken. Want anders zal deze kamer snel benauwd aanvoelen.

Essentiële oliën zijn daarnaast ook geweldige stemming boosters voor als je vanuit huis werkt. Rozemarijn kan je bijvoorbeeld helpen met te concentreren en de geest te zuiveren. En de geur van grapefruit met sinaasappel of citroen geeft je een prettig lentegevoel die perfect voor de ochtend is en bovendien positiviteit stimuleert.

Conclusie

Geur heeft de kracht om onmiddellijk een negatieve stemming weg te nemen. En als je eenmaal aan het gebruik van essentiële oliën voor het toevoegen van aangename geurtjes in jouw huis denkt dan zal een aroma diffuser echt een onmisbare accessoire voor jou thuis zijn. Misschien zul je dan zelfs een klein beetje verslaafd raken aan het uitproberen van alle mogelijke verschillende geurcombinaties.

Nu je weet hoe jij je huis geweldig kunt laten ruiken (en het alsook altijd geweldig te laten ruiken), kun jij nu elke dag weer genoeglijk van je favoriete geuren genieten. En tevens op alle gasten indruk maken die bij jou op bezoek komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *