Als je helemaal opnieuw met een decoratie project begint, dan zou je allereerst voor een bank kunnen kiezen, zodat jij hier omheen kunt decoreren. Een bank om te pronken kan als inspiratie voor een kamer fungeren en kan in een kleurrijke luxe stof gestoffeerd worden, of bedekt worden met een kleurrijke print. Het is immers het middelpunt van de kamer.

Als jij een bank aan een reeds ingerichte kamer toevoegt of als je liever wenst dat de bank een ondersteunende rol speelt, dan wordt het kiezen van de juiste kleur belangrijk. Als jij een nieuwe bank uitkiest voor een bestaand kleurenpalet, dan zal je moeten beslissen of de bank neutraal getint zal zijn of dat het een accent rol zal krijgen.

Er zijn ontwerpers die de voorkeur geven aan een bank die bij de kleur van de muur past om de kamer te verenigen en de kamer groter te laten lijken. Dit is een creatief idee voor een harmonieus kleurenschema. Maar als jij een bank koopt die bij de kleur van jouw muur past, dan kan het in de toekomst moeilijk zijn om de kleur van de muur te wijzigen. 

De meest gebruikelijke benadering is zodoende om een ​​bank te kiezen die een aanvulling vormt op het andere decor en niet in het middelpunt van de belangstelling staat, noch gecamoufleerd in de kleur van de muur. Dit is de reden waarom neutrale bank kleuren voor de meeste huizen het populairst zijn.

Licht of donker getinte bank 

Als je eenmaal besloten hebt of je bank een accentkleur of een neutrale kleur zal hebben, moet je beslissen of jouw bank licht of donker getint zal zijn. De kleur van je vloer heeft een groot effect bij het kiezen van de juiste bank kleur. 

Als jij een donkere bank op een donkere vloer zet, dan lijkt het alsof deze in de kamer verdwijnt. Als jij een donkere bank op een donkere vloer wilt gebruiken, dan moet je proberen deze beter zichtbaar te maken.

Een donkere bank met metalen of licht houten poten kan een visuele ruimte tussen de bank en de vloer creëren. Het gebruik van een lichter vloerkleed onder de voorkant van jouw bank kan de donkere kleuren scheiden en de kleur van de bank doen opvallen. Een salontafel van licht gekleurd hout of metaal kan ook helpen om de bank van de kleur van de vloer te scheiden.

Een lichtgetinte bank kent andere uitdagingen dan een donkere. De grootste uitdaging van een lichte bank zijn de bijkomende vlekken en zichtbare slijtage. Overweeg dit zeker voordat jij voor een witte of lichtgekleurde bank kiest, hoe de kamer nu gebruikt wordt, en dus niet hoe jij hoopt dat deze gebruikt zal worden.

Als je hond graag op de bank ligt, dan zou je waarschijnlijk geen witte bank in je woonkamer willen zetten zonder een serieuze omscholing van jouw viervoeter. Als jouw bank door kinderen en huisdieren gebruikt wordt, en je houdt nog steeds van het idee van een lichte bank, dan zijn wasbare hoezen een stijlvol compromis.

De kleuroptie die bij jouw behoeften past 

Als je eenmaal besloten hebt of jouw nieuwe bank licht of donker wordt, dan is het tijd om na te denken over kleur. Werk je niet met een ‘pronkbank’, dan is een bank in een neutrale kleur een populaire keuze. Neutrale banken zijn simpel te decoreren en kunnen gemakkelijk jouw stijl complementeren terwijl jij deze door de jaren heen verandert.

Neutrale bank stoffen omvatten beige, grijs, taupe en crème tinten. Een matbeige bank stof kan dof lijken zo rond andere kleuren, maar een getextureerde beige stof met een patroon kan interessant zijn zonder nieuwe kleuren toe te voegen.

Grijze banken kunnen variëren van heel licht tot donkerder tinten. Beschouw het maar als een kameleon in stijl, want grijs kan verfijnd, comfortabel, koel of verfrissend zijn. Neutrale banken kunnen een rustige aanvulling op de rest van de inrichting zijn, maar toch nog stijlvol en aantrekkelijk zijn.

Een bank van elke andere kleur kan prachtig in jouw ruimte geïntegreerd worden, mits je deze behandelt als een andere kleur vanuit jouw gekozen kleurenschema. Dit betekent tevens dat het toevoegen van accessoires of prints in dezelfde kleur als de bank te prefereren is, om zo deze kleur door de woonkamer te verspreiden. Een bank is immers een heel groot stuk stof, en door onderdelen met dezelfde kleur als een accent te herhalen, kan het jouw kamer in balans brengen.

Afwerking 

Als jij een nieuwe bank koopt, voel je dan niet verplicht om er een ​​bijpassende loveseat bij te kopen. Een meer flexibele stijl optie is het kiezen van een set gestoffeerde stoelen als aanvulling op jouw nieuwe bank.

Deze stoelen hoeven niet precies bij de bank te passen, maar kunnen wel in een patroon of textuur de kleur van de bank opnemen. Door een set stoelen te gebruiken in plaats van een bijpassende loveseat, heb je nog meer mogelijkheden om kleur vanuit je kleurenpalet toe te voegen en heb je eveneens meer opties voor het plaatsen van de meubels.

Vergeet natuurlijk de accent kussens en plaids niet als een aangename finishing touch bij het afstemmen van jouw nieuwe bank in je woonkamer inrichting. Deze kleine kleuraccenten geven jouw woonkamer namelijk een complete look.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *