Meubels zijn naast het huren, kopen of mogelijk bouwen van een huis een andere investering die een groot deel van een woning budget in beslag neemt. De kosten voor het inrichten van een huis zijn veelal vrij hoog en daarom is het verstandig om ervoor te zorgen dat er goed voor dit meubilair gezorgd wordt. 

Want als jij optimaal voor jouw meubels zorgt, dan zullen ze jou alsook lang van dienst zijn.

Om jou te assisteren de verschillende soorten meubels goed te onderhouden, vindt je in dit Resin Interieur blogartikel allerhande tips waarmee jij ze prima schoon kunt houden en zo langer kunt behouden.

Houten meubels 

Houten meubels bestaan ​​uit de meest voorkomende maar ook de duurste soorten meubels die er op de markt verkrijgbaar zijn. Omdat het gemakkelijk is om voor dit soort meubels te zorgen, kunnen houten meubels, als ze op de juiste manier verzorgd worden, dan ook lang meegaan. De soort afwerking van het hout bepaalt de soort zorg die het moet krijgen. 

Terwijl sommige afwerkingen bedoeld zijn om extra diepte en duurzaamheid toe te voegen, dragen andere soorten afwerkingen bij aan de schoonheid van het hout. Al met al beschermt de afwerking het hout en zorgt ervoor dat het langer meegaat. 

Veel mensen weten niet hoe ze goed voor hun meubels moeten zorgen. Hoewel men vaak denkt dat het verzorgen van meubels enkel maar om het schoonmaken ervan gaat, gaat dit veel verder. Dus moet je alsook: 

Vaak afstoffen: dit is de meest eenvoudige manier om voor houten meubels te zorgen. Door ze vaak af te stoffen zorg je er namelijk voor dat het losse vuil niet op de meubelen blijft zitten om er zo een ​​laag op te vormen die er uiteindelijk aan vast blijft plakken. Het is raadzaam om hier een ​​vochtige doek voor te gebruiken. 

Reinig regelmatig: af en toe worden de meubels vuil, waardoor ze grondig gereinigd moeten worden. Zoekt naar de juiste schoonmaakmiddelen en tools die specifiek bedoeld zijn voor het reinigen van houten meubels. Deze middelen zullen het hout beschermen terwijl jij het schoonmaakt.

Polijsten/waxen: dit wordt gedaan om het houten oppervlak te beschermen, maar je mag het niet beiden doen. Je moet dus voor één van deze kiezen, afhankelijk van de aanbeveling van de fabrikant om de gewenste resultaten te bereiken. 

Tegen beschadigingen beschermen: je moet proberen ervoor te zorgen dat jouw meubels niet aangetast worden door beroerde handelingen of nalatigheden. Activiteiten zoals het krabben door een huiskat, het gebruik van scherpe voorwerpen direct op het oppervlak, zullen veelal een aanzienlijke schade aan het meubilair toebrengen.

Uit de buurt van licht en warmte houden: direct zonlicht kan ernstige schade aan hout veroorzaken. Het kan zo vocht verliezen dat een belangrijke rol speelt bij het behoud ervan. Bovendien verliest het zo tevens zijn glans.

Hoe zorg je voor een stoffen bekleding 

Meubels die met stof vervaardigd zijn voegen de broodnodige warmte en comfort in een interieur toe. Ze voegen eveneens kleur, textuur en persoonlijkheid toe aan de andere meubels. Je onderhoudt deze door: 

Stofzuigen: ga ze minstens wekelijks stofzuigen. Dit voorkomt een ophoping van vuil en stof waardoor jouw meubels er oud en versleten uit kunnen zien. 

Regelmatig te reorganiseren: in elk huishouden zijn er zitplaatsen die meer door de gezinsleden ingenomen worden. Dit kan slijtage in de stof veroorzaken als deze vaker gebruikt worden dan de andere. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt, is het raadzaam ze regelmatig om te ruilen en opnieuw te rangschikken. 

Armhoezen of complete hoezen te gebruiken: dit is een andere effectieve manier om bescherming te bieden aan de delen van het meubelstuk die meer vatbaar zijn voor slijtage en vuil. Deze hoezen zijn afneembaar, zodat je ze vaak kunt reinigen, waardoor het meubilair ook schoon blijft zonder zweet of andere ongewenste vlekken.

Hoe jij jouw leren meubels moet onderhouden 

Er zijn veel lederen meubels op de markt. Of ze nu gecombineerd worden met hout of metaal, lederen meubelen behoren tot de duurste die er verkrijgbaar zijn. Mits goed verzorgd, kunnen deze meubelen jou heel lang van dienst zijn. Bovendien is het gemakkelijk te onderhouden. Dit door middel van: 

Reiniging: net als elk ander meubelstuk is schoonmaken één van de basisonderhoud routines. Om leer schoon te maken, hoef je enkel maar de gemorste hoeveelheden onmiddellijk met een doek of spons af te vegen. Gebruik enkel wat milde zeep om vlekken en plekken te verwijderen, maar zorg ervoor dat jij deze eerst afspoelt. 

Afstoffen: dit is ook een andere manier om de stoelen schoon te houden. Dagelijks afstoffen zorgt ervoor dat het vuil zich na verloop van tijd niet ophoopt, waardoor er vlekken voorkomen worden. 

Stofzuigen: dit geldt alleen voor de gecoate lederen meubels.

Hoe je voor glazen meubels zorgt 

Fabrikanten gebruiken tegenwoordig steeds vaker glas in hun meubelontwerpen. Gecombineerd met andere materialen zoals hout, metaal, stof en leer, worden er onder meer meubelstukken zoals tafels en tv-meubelen mee gecreëerd. Hoewel het delicaat is om te hanteren, is het interessant om op te merken dat het het gemakkelijkst te verzorgen is. 

Behalve ervoor te zorgen dat het niet breekt, is de andere manier om ervoor te zorgen dat het glas zijn schoonheid behoudt en lang blijft zitten, door ervoor te zorgen dat het niet in contact met vlekken komt. Voor het reinigen van glas zijn er veel reinigingsmiddelen verkrijgbaar.

Slotsom 

Zoals hierboven te lezen valt, vereisen de meeste meubels een specifieke manier van onderhoud. Onze aangeleverde tips helpen jou om je meubels in goede staat te houden en dat jij er zo zo lang van kan genieten als jij dat wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *